Waktu Makan | Menu | Kuantiti Hidangan |
Sarapan pagi 7.30 pagi |
Roti mil penuh/ idli/putu mayam ATAU Nasi/ bee hoon/ mee/ kuetiau/ makaroni ATAU Thosai/ capati ATAU Oat dan Susu rendah lemak |
2 keping 2 senduk rata 1 keping 6 sudu makan 3-4 sudu makan |
Minum pagi 10 pagi |
Biskut krim kraker ATAU Kuih tidak manis ATAU Roti mil penuh ATAU Susu rendah lemak |
3 keping 1 biji 1 keping 3 sudu makan |
Makan Tengahari 1 tengahari |
Nasi/ bee hoon/ mee/ kuetiau/ makaroni ATAU Capati ATAU Roti mil penuh ATAU + ikan/ ayam + sayur + buah |
2 senduk rata/ 1 cawan 1 keping 2 keping 1 keping/ 1 ketul 1-1 1/2 cawan/ sama banyak dengan nasi /mee 1 potong/ biji |
Minum petang 4 petang |
Biskut krim kraker ATAU Kuih tidak manis ATAU Roti mil penuh ATAU Susu rendah lemak |
3 keping 1 biji 1 keping 3 sudu makan |
Makan malam 8 malam |
Nasi/ bee hoon/ mee/ kuetiau/ makaroni ATAU Capati ATAU Roti mil penuh ATAU + ikan/ ayam + sayur + buah |
2 senduk rata/ 1 cawan 1 keping 2 keping 1 keping/ 1 ketul 1-1 1/2 cawan/ sama banyak dengan nasi /mee 1 potong/ biji |
Minum malam 10 malam |
Biskut krim kraker ATAU Roti mil penuh ATAU Susu rendah lemak |
3 keping 1 keping 3 sudu makan |
TIPS PENTING:
-
Makan pada waktu yang tetap setiap hari untuk mengelakkan makan pada kuantiti yang banyak jika makan pada lewat waktu.
-
Tidak digalakkan mengambil buah-buahan semasa snek (minum pagi atau petang)
-
Pesakit diabetes perlu mengambil makanan tinggi serat seperti sayur-sayuran berdaun hijau terurama semasa mengambil sumber karbohidrat (nasi/ mee/ roti) untuk kawalan paras gula yang lebih baik.
Hubungi saya di sini:
PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
Sms/Whatsapp : 012-6874142
Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/Be 1 Of Our Team!!!
No comments:
Post a Comment