Social Icons

30 March 2015

Cadangan Menu Untuk Ibu GDM

Waktu Makan Menu Kuantiti Hidangan

Sarapan pagi
7.30 pagi

Roti mil penuh/ idli/putu mayam
ATAU
Nasi/ bee hoon/ mee/ kuetiau/ makaroni
ATAU
Thosai/ capati
ATAU
Oat dan Susu rendah lemak

2 keping
2 senduk rata
1 keping
6 sudu makan 3-4 sudu makan


Minum pagi
10 pagi

Biskut krim kraker ATAU Kuih tidak manis ATAU Roti mil penuh ATAU Susu rendah lemak


3 keping 1 biji 1 keping 3 sudu makan

Makan Tengahari
1  tengahari

Nasi/ bee hoon/ mee/ kuetiau/ makaroni ATAU Capati ATAU Roti mil penuh ATAU + ikan/ ayam + sayur
+ buah

2 senduk rata/ 1 cawan 1 keping 2 keping 1 keping/ 1 ketul 1-1 1/2 cawan/ sama banyak dengan nasi /mee 1 potong/ biji


Minum petang
4 petang

Biskut krim kraker ATAU Kuih tidak manis ATAU Roti mil penuh ATAU Susu rendah lemak

3 keping 1 biji 1 keping 3 sudu makan


Makan malam
8 malam

Nasi/ bee hoon/ mee/ kuetiau/ makaroni ATAU Capati ATAU Roti mil penuh ATAU + ikan/ ayam + sayur
+ buah

2 senduk rata/ 1 cawan 1 keping 2 keping 1 keping/ 1 ketul 1-1 1/2 cawan/ sama banyak dengan nasi /mee 1 potong/ biji


Minum malam
10 malam

Biskut krim kraker ATAU Roti mil penuh ATAU Susu rendah lemak

3 keping 1 keping 3 sudu makan


TIPS PENTING:
  • Makan pada waktu yang tetap setiap hari untuk mengelakkan makan pada kuantiti yang banyak jika makan pada lewat waktu.
  • Tidak digalakkan mengambil buah-buahan semasa snek (minum pagi atau petang)
  • Pesakit diabetes perlu mengambil makanan tinggi serat seperti sayur-sayuran berdaun hijau terurama semasa mengambil sumber karbohidrat (nasi/ mee/ roti) untuk kawalan paras gula yang lebih baik.


    Hubungi saya di sini:
    PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
    Sms/Whatsapp : 012-6874142
    Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/
    Be 1 Of Our Team!!! 

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Testimoni Shaklee

 

Shaklee Different

Shaklee Different

Ziarah Blogku