Social Icons

28 February 2012

12 Keistimewaan SUSU IBU



kredit: mamafaiz


1.Susu ibu sesuai untuk bayi secara semula jadi

2.Susu ibu dalam keadaan steril dan bebas dari hama dan kuman

3.Kandungan nutrien yang seimbang

4.Susu ibu kurang kandungan protien dan kasein berbanding susu ibu. Kasien ialah protien yang dimendakkan daripada susu dan merupakan asas keju dan plastik.

5.Susu ibu mudah hadam kerana lembut dan cair berbanding susu lembu yang pekat dan susah dihadam.

6.Susu ibu lebih banyak mengandungi laktase, vitamin dan zat galian yang seimbang. laktase ialah sejenis enzim yang menukarkan gula dalam susu menjadi glukosa dan galaktosa.

7.Susu ibu mengandungiprotien yang dikenali sebagai lactoferrin yang berkemampuan menghalang pembiakan kuman pada sistem usus bayi dan ini mengurangkan risiko cirit-birit
najis bayi yang minum susu ibu akan menjadi asidik dan ini menyebabkan ketidaksesuaian untuk pembiakan kuman dalam sistem usus.

8.Susu ibu mempunyai sel yang datangnya dari badan ibu dan ia berupaya membasmi jangkitan kuman dan virus serta mengandungi enzim penting untuk menolong sistem penghadaman bayi.
Sistem penghadaman bayi berupaya menyerap kandungan zat besi daripada susu ibu dengan lebih sempurna berbanding susu lembu.

9.Dari segi psikologi, aksi bayi ketika menyusu merapatkan rangsangan kasih sayang kedua-dua pihak, ibu dan bayi.

10.Hisapan mulut bayi membawa pelepasan hormon dari hipotalamus dalam otak yang meningkatkan kepantasan dan kecekapan involusi atau pengecutan rahim ibu. Ini menjadikan ibu tidak hamil dan menjarakkan kelahiran selepas penyusuan

sumber : Rahsia minda hebat - Dato' Siti Nor Bahyah & Hj Muhammad Zakaria terbitan Telaga Biru


iklan sekejap.....



Ini dia set makanan tambahan semulajadi dari Shaklee yang glamor dikalangan ibu menyusu. setiap hari mesti ada yang mencarinya. Jadi anda jgn ragu2 yer jika anda ingin mencubanya..... ramai dah teruja..betul3x.
Sila baca kisah2 ibu2 di link ini :kisah2 ibu yg teruja dgn shaklee

Salam Sayang:
Ma

20 February 2012

Gout

Pagi ini, Ma ingin berkongsi maklumat tentang Gout... jom kita baca tentang penyakit ini dan gambar untuk lebih faham...





Di bawah ini pula ialah diet bagi pesakit gout..terdapat beberapa makanan yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan... jom kita lihat dan baca...




Alhamdulillah Izzah Discharge & SHAKLEE




Assalammualaikum wth..






Syukur ke hadrat Ilahi..akhirnya puteriku Izzah yang berusia 10bulan discharge dari Wad 1 Peadiatrik, Hosp Kulim(HK). Anakku admit awal pagi khamis lalu kerana AGE & dehidration 5% dari badannya. Doktor memasukkkan 3botol air dalam tubuh anakku... dan cirit-birit Izzah pun terus berhenti...






Hampir 2minggu dari 4/2/12 Izzah cirit-birit...Dah 2x pi Klinik Pakar Kanak-kanak Kamchi dan Klinik Ibu & anak Kulim..jumpa doktor...Izzah msh begitu juga...akhirnya pada mlm 15/2/12..Izzah ku lihat lihat agak lemah dan badannya panas...Risau hatiku ini tidak dapat ku gambarkan...mata tak dapat ku lelap..kerana momitor tahap suhu bdn Izzah dan jelum badan Izzah dengan Air Basic H campur Air Sejuk.....Bila mandi... ku campurkan juga Basic H, utk turunkan suhu badan Izzah..alhmdulillah..sihu Izzah dlm keadaan terkawal dan tidak demam.... dlm linkugan 37 Celcius.






Akhirnya pagi 16/2/12 aku dan suamiku mengambil keputusan membawa Izzah ke wad Kecemasan HK selepas menghantar Amir dan Batrisyia ke Tadika. Sampai di wad kecemasan... Izzah dibawa berjumpa doktor dan akhirnya doktor membuat keputusan untuk admit Izzah di wad 1 pediatrik... Setelah diambil sampel darah, dan najis..Izzah dimasukkan 3botol air melalui drip yg dipsg 2 di tgn kanan Izzah... Izzah memang sedih dan nangis selak slps drip dipasang..hatiku sayu sangat2 bila dengar tangisan Izzah dlm bilik rawatan.. Aku cekalkan hati untuk demi kebaikan Izzah dan nak Izzah dan pulih seperti sediakala. Dalam wad..aku memberikan sepenuhnya SUSU BADAN. Serta makan Alfafa (untuk booster milk & memekatkan susu), B-Complex( Untuk Tenaga Ibu), Vitalea( Ibu segala vitamin untuk kesihatanku sepanjang menjaga Izzah dalam wad), Ostematrix (Kalsium untuk Ibu) dan Nutriferon (Boost Sistem Imunisasi badan)...






Alhmdulillah dengan izin Allah, tengahari 16/2, Izzah telah berhenti cirit-birit dan mula lalu makan slps masuk air dan menyusu badan dariku setiap 30minit... Dengan izin Allah juga..susu badanku semakin bertambah dan bila izzah minum 10minit dah kenyang dan cepat belahak( sendawa)... Izzah telah mula lalu makan..dan sentiasa menyusu setiap 30 minit dan 1jam. Dan mula tersenyum dan tawa manjanya...sejuk hatiku melihat Izzah kembali ceria...




Thanks Iffah atas sokongan pada Ma... Alhamdulillah supplement shaklee telah 10bulan ku amalkan...banyak manafaat untukku dan keluargaku.... Ma bukan hanya distributor Shaklee malah pengguna setia produk ini sejak 10bulan yg lalu bermula usia IZZAH lahir ke dunia ini...



Ini adalah pengalaman diriku sendiri.... Ikhlas dikongsi untuk rakan-rakan di luar sana.

14 February 2012

Mutiara Kata Bulan Febuari

"Take The First step in faith. You Don't have to see the whole staircase, just take the first step" - Martin Luther King

Apa khasiat Alfafa???

Salam senyum..hari ni saya dikejutkan dengan khabar seorang rakan yang telah berhenti menyusu tetapi apabila dia ambil alfalfa untuk tujuan penghadamannya air susunya tetiba je keluar..wa...ni le khasiat alfalfa..banyak sebenarnya khasiat alfalfa ni..dalam SET B ada alfalfa..seperti yg kawan2 tahu untuk boost up susu ibu..tapi sebenarnya banyak khasiat lain..kalau tak ,tak de lah alfalfa ni dapat gelaran 'Raja segala tumbuhan'...mari saya kongsikan fakta-faktanya..

credit to: mamafaiz


  1. Khasiat daun alfalfa :


  2. Tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.


  3. Melegakan sakit sendi dan belakang.


  4. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.


  5. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)


  6. Memberi kelegaan semasa haid.


  7. Merawat arthitis


  8. Bagus untuk elergi dan ekzema


  9. Merawat asma


  10. Mencuci usus bagi membuang toksik


  11. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkita dalam buah pinggang


  12. Meneutralkan asid dalam badan


  13. Merawat masalah keputihan pada wanita


  14. Membesar dan menegangkan payudara


  15. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri


  16. Memulihkan urat selepas bersalin


  17. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan


  18. Meningkatkan stamina seorang suami


  19. Melegakan sembelit


AMARAN : Alfalfa TIDAK BOLEH diambil oleh pesakit SLE



PERBEZAAN ALFALFA jenama Shaklee: Alfalfa Complex merupakan suatu Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam 1950-an. Kami hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat, termasuk kalsium, fosforous, zat besi, dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral surih dan vitamin.

Jadi mari dapatkan alfalfa anda sekarang..


PM: Precious Insyirah
Sms/What Apps : 012-6874142

Air



credit to : mamafaiz

5 Sebab perlu minum air & TIPS bagaimana untuk mendapatkan 2liter air sehari.




Selamat Sejahtera semua....Hari ini.....saya nak share tentang air... entry kali ni kire mcm refresher..peringatan utk diri sendiri gak ni..... kalini nak highlight 5 sebab mengapa kita perlu byk minum air:


1. AGAR TUBUH TETAP SEJUK

Berpeluh memang berperanan dalam menjaga suhu tubuh tetap sejuk kerana itu peluh dapat menjadi pengingat untuk kita memperbanyakan minum air. Jika anda tidak cukup air untuk dikeluarkan dalam bentuk peluh, ia akan mengakibatkan menurunnya kadar darah dan sistem peredarannya juga akan mengalami masalah. Gejala yang biasa dikaitkan dengan masalah peredaran darah yang tidak betul adalah seperti pening kepala, rasa sakit atau mengalami kesukaran bernafas.


2. MENGUMPULKAN NUTRISI

Air membantu menghantarkan nutrisi melalui aliran darah ke seluruh bahagian yang diperlukan oleh tubuh. Ini kerana beberapa nutrisi adalah larut dalam air.


3. MENJAGA TUBUH TETAP BERGERAK

Jika anda kekurangan air, anda akan mengalami sembelit yang mengakibatkan susah untuk membuang air besar. Jadi, air penting untuk melancarkan gerakan kerana air bertindak sebagai 'pembantu' untuk melembutkan kotoran. Dikombinasikan dengan serat, air dapat memudahkan najis dicerna dan dikeluarkan.


4. MENJAGA KULIT TETAP HALUS

Sel kulit yang mengandungi cukup air akan menjadikan kulit sentiasa sihat dan halus. Sebaliknya ketika kekurangan air, kulit akan kelihatan letih dan dehidrasi (kering). Akhirnya, kulit anda akan kelihatan kusam dan tidak bermaya.


5. MENGHINDARI BATU KARANG

Batu karang 'tumbuh' ketika zat - zat atau komponen 'sampah' yang masuk melalui ginjal bertahan dan bergabung dengan komponen sampah yang lain. Butiran seperti 'pasir' akhirnya terbentuk. Jika butiran ini tidak dapat dibuang, lambat laun ia akan tumbuh hingga berukuran sebuah 'batu'. Kerana itu, anda perlu minum banyak air agar dapat membersihkan butiran - butiran batu tersebut.Sebahagian besar dari kita menunggu sampai merasa haus untuk minum segelas air. Hakikatnya haus adalah gejala awal dehidrasi.

Tubuh kekurangan air biasanya diawali dengan tanda - tanda seperti pening, sakit kepala dan sakit - sakit badan.


~Minum segelas air selepas bangun daripada tidur.
~Minum segelas air sebelum masuk tidur.
~Minum 3 teguk air setiap setengah jam
~Minum 3 teguk air selepas buang air kecil atau selepas menyusukan bayi(bagi yg bfeed lah)


....hmm..pentingkan plain water ni. tapi kalau boleh biar air yg ditapis...bab2 filter2 ni cerita lain yer...Akhir sekali…bagaimana nak pastikan sehari kita mnum 2-3 liter air.. sebab ramai yg malas minum sbb tak larat nak ke toilet...taknak perut kembung..etc...takk laratttt wooo…. Rahsianya~~~~minum sedikit2 tetapi kerap….contoh yg paling simple yg anda boleh buat :


Dan akhirnya ..anda takkan sedar.. yang sebenarnya anda mampu minum 2liter air sehari.plain water ye.. air kaler2 ni tak kire ok.


Selamat Mencuba & Selamat Beramal...

Gout



Credit to : mamafaiz




Apa itu gout ?Penyakit radang sendi akut .Kebiasaannya melibatkan satu sendi sahaja terutamanya sendi ibu jari kaki.Terjadi akibat dari kadar uric acid yg tinggi didalam darah hyperuricaemia.

Terbahagi kepada 2 kumpulan
Gout Prima: Sejenis penyakit keturunan yang terjadi akibat dari gangguan proses metabolisma lantas menyebabkan hyperuricaemia.

Gout sekunder: Terjadi pada semua peringkat umur dan terjadi akibat dari penyakit kegagalan ginjal kronik, kanser seperti Leukimia dan Lymphoma.

Siapa yang berisiko ?
LelakiWanita menopos
Obes / berat badan berlebihan
Makanan berprotein tinggi yg diambil secara berlebihan
Makan makanan dari organ dalaman haiwan seperti hati,limpa dsd.

Bagaimana mengelakkan dari terjadi?
Hindarkan perkara perkara yang meningkatkan risiko seperti yang tersenarai di atas.

(info:anakku.wiraku.blogspot.com)

Dan ini testimoni dari kak N,pengalaman bapa mertuanya:

“Utk kes gout ibu belajar dari bapak mertua ibu. Ayahtok dulu ada sakit gout yang teruk, bengkak kebanyakan sendinya sehinggalah beliau diperkenalkan dengan Shaklee. Dulu ayahtok tak boleh bangun dari katil kerana keadaannya yang sangat teruk tapi kini alhamdulillah beliau sihat namun perlu berpantang dalam mengambil makanan.

Bagi pesakit gout, mereka disarankan TIDAK mengambil makanan yang berprotin tinggi terutama makanan laut seperti ketam, udang termasuklah ikan bilis. Ikan pula boleh tapi berpada2 juga terutama ikan sardin, memang boleh membuatkan lebih worst keadaan pesakit gout itu. Sayuran kekacang juga perlu dikurangkan. Buahan2 juga seperti pisang cuba dielakkan kerana ada sesetangah pisang memberi impak kepada pesakit gout yang boleh mengakibatkan sendi2 menjadi bengkak.”

Jadi sudah semestinya saya takkan suggest beliau mengambil soy protin..bertambah teruk goutnya karang..Antara supplemen yang dapat membantu mengurangkan kadar urik asid di dalam badan mereka:
1. Alfalfa- untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

2. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

3. Fiber unflavored - menyerap ke semua lebihan gula , lemak dan segala yang tidak diperlukan dari badan disingkirkan melalui perkumuhan.

4. Omega- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

Nampak banyak? Namun inilah yang paling asas..kalau gi jumpe doktor pun,pasti akan dibekalkan ubat..kene bergantung dengan ubat selama2nya... namun kesan mengambil ubat/drug ke atas buah pinggang???..hanya pesakit yang menanggungnya.

more info plz read from this link:
http://www.mamafaiz.com/2011/01/siapa-ada-masalah-gout-mari-baca.html
http://www.anakkuwiraku.com/2009/10/bengkak-gout-bagaimana-nak-atasi.htmll http://aulawrites.blogspot.com/2011/01/ada-masalah-gout-please-read-this.html

Ingin mendapatkan supplement di atas:
jadi silela:

PM PreciousInsyirah
orEmail : ummiamir81@gmail.com
or SMS/Whatsapp: 012-6874142

Susu jadi banyak bila...jadi sikit bila..ikuti eksperimen ibu ini...

Salam senyum..jika semalam saya kongsikan mengenai susu merudum dan bagaimana nak dapatkan susu yang berkualiti..malam ini saya ingin kongsikan experiment yg dilakukan oleh seorang ibu ini yang mengambil shaklee breastfeeding set.
credit to: iffah anuar




just nak share saya punya experiment selama sebulan ni berkenaan menambahkan susu badan. Ini apa yg saya buat dan hasilnya :

1) makan set shaklee, alfalfa 6 biji sehari. Akibatnya saya kena pam paling lewat 3 jam sekali, sbb susu teramatla byk dan teramatlah lemak dan kuning. So, kena rajin pam.kalau malas kena blok duct. saya bz, tkde byk masa nak pam time keje.
2) makan set shaklee tp tak ambik alfalfa, susu maintain tp kurang lemak. pam setiap 4 jam jugak. menghadapi sikit keputihan
3) tak makan set shaklee langsung, pam setiap 4 jam..hasil sama byk tp bdn amatla penat dan stress
4) makan set shaklee semua termasuk alfalfa dan pertambahan ambil kalsium dan vit e.. badan segar, tak penat, susu bertambah2 byk, pekat dan kena pam 3-4 jam jugak.
5) tak makan shaklee, dan jarakkan waktu mengepam 6 jam sekali. sekali pam dpt 15 oz. dan akibatnya, bila pam back to normal 4 jam sekali susu dah kurang.

BERDASARKAN EXPERIMENT SAYA DI ATAS, sy dah buat keputusan untuk masa depan saya dan anak, saya menjalankan aktiviti no.4 dan saya dah dapat memuntahkan semula peti ais saya. saya percaya pada LEBIH BYK PAM, LEBIH BYK SUSU.

Suppliment adalah untuk jaga kesihatan badan.. maaf kalau ada yg kurang selesa..muah muah muah..Jadi, apa yang disimpulkan oleh Ibu Liza itu adalah benar.. Lebih banyak kita pump lebih banyak susu, itulah yang dinamakan "Supply on Demand" Concept. Lebih banyak kita melakukan pengosongan breast lebih banyak signal permintaan yang digenerate oleh alveolus ke otak..agar lebih byk hormon oksitosin dirembeskan utk menghasilkan susu.Jadi apa fungsi supplement shaklee yang beliau ambil? Ia adalah bertujuan untuk meningkatkan tahap kesihatan tubuh kita.

Jika dilihat ibu Liza, mendapati beliau mengalami keputihan apabila tidak makan alfalfa(salah satu fungsi alfalfa, mengatasi masalah keputihan selain sbg milk booster..byk lagi khasiatnya, klik di sini. Selain itu beliau juga mendapati, tanpa supplement tubuh menjadi cepat letih, penat dan stress.Jadi, anda boleh nilai sendiri... Kenapa ada ibu-ibu yang mengambil alfalfa dalam jumlah yang berbeza?

Ini kerana setiap individu itu adalah unik, kadar penyerapan metabolisme tubuh kita adalah berbeza. Spt yang Iffah kongsikan sebelum ini kisah Kak Ismi, hanya mengambil 2 tabs.. susunya tidak berhenti meleleh sehingga beliau rasa kurang selesa.. jadi cukuplah buat beliau hanya mengambil 2 tabs sehari.. sebaiknya, ibu-ibu boleh bereksperimen dengan diri ibu-sendiri spt yang Ibu Liza lakukan.Cuba dapatkan cara pengambilan supplement yang paling efektif utk diri ibu-ibu, jadikan aturan yg diberikan oleh distributor sebagai baseline ibu-ibu.. Jika ada keraguan, terus dapatkan distributor Shaklee untuk minta pendapat dan penjelasan. jangan sesekali mengambil supplement tanpa ilmu di dada..

Terima kasih iffah atas perkongsian di atas..Kesimpulan yang dapat saya buat di sini ialah ibu2 yang ingin menyusukan anak haruslah mengamalkan konsep penyusuan yang betul..janganlah mengeluh dan cakap..susu tak banyak la..tapi fikirkan apa usaha yang ibu2 lakukan untuk jadikan susu banyak..macam saya sendiri semasa mengandungkan zara saya juga mengelun kerana pada masa itu saya BUTA ilmu breasfeeding..bak kata orang aci redah je..sebenarnya dengan adanya ilmu semua yang mustahil itu boleh jadi kenyataan..Pengambilan supplement ini membantu badan agar lebih sihat dan bertenaga utk membekalkan susu kepada si manja..

credit to: Zabrina Ar

09 February 2012

Status Halal Shaklee

Status Halal SHAKLEE...dan SHAKLEE diperakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia


Saya ingin berkongsi info mengenai status halal Shaklee dan juga status jaminan perakuan dari Kementerian Kesihatan Malaysia. Jom baca info yg telah dikongsi oleh MamaFaiz.com. credit to kakcery."salam kak...nak tanya produk ni dapat x kelulusan kementerian kesihatan".
ni soalan biasa ni....cuma nak share dan nak jelaskan disini...Shaklee merupakan produk yang diperakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)...cuba belek botol vitamin shaklee tu ..ade tunjuk serial number MAL xxxxxx and ada printed diluluskan oleh kementerian kesihatan..see pic as per below.






sy faham dgn soalan ni....bagi org yg tak pernah dgr brand ni sure risau...lagi lagi sekarang dah mcm2 brand supplemen ada kat pasaran. Lagi satu isu adalah isu halal....Status halal Shaklee sering menjadi persoalan terutama kepada mereka yang belum pernah mencuba Shaklee. Ini adalah rentetan beberapa email dan perbincangan di forum yang meragui status halal Shaklee. Tambah2 dengan kenyataan INFANCA bahawa mereka tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk Shaklee.



Beberapa fakta tentang status halal Shaklee..(credit to Kak N)
Shaklee mendapat pengiktirafan halal oleh Islamic Service of America (ISA).
INFANCA (Salah sebuah badan pengeluar status halal di US) mengeluarkan kenyataan mereka tidak pernah luluskan status halal Shaklee & Shaklee tidak pernah memohon status halal dari INFANCA.Ini kerana Shaklee sudah diiktiraf oleh ISA.
JAKIM juga tidak pernah mengeluarkan sijil halal kepada Shaklee, walau bagaimanapun, ISA adalah badan luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM.


Dari website Jurnal Halal


# ISA yg mengeluarkan sijil halal Shaklee adalah adan pengeluar sijil halal terkemuka di dunia.6.5 Islamic Services of America, a leading US Halal certification body recognised globally, including Malaysia, estimates that the US market for halal foods will continue to grow at a rate of 25 to 30 per cent over the next five to seven years.dari website rasmi JAKIM


# Shaklee telah menang kes di mahkamah berhubung sijil halal terhadap INFANCA.Shah Alam High Court dismisses suit against Shaklee Malaysia
KUALA LUMPUR Nov 2 – The Shah Alam High Court has dismissed a suit filed by the Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA) against Shaklee Products (Malaysia) Sdn Bhd.


In dismissing the case with costs, Judge Dato’ Zulkefli Makinudin ruled that IFANCA’s application for an injunction to stop the company from selling its products was not supported by facts as contained in its affidavits, and that there was “no real issue” between the parties, Shaklee Malaysia said in a statement recently.Shaklee Malaysia, which has 100,000 distributors in the country, is a multi-level marketing company with more than 40 years of experience.



Kenapa pilih SHAKLEE?.Halal ke SHAKLEE?.makanan tambahan PENTING?produk luar negara?
*sekadar berkongsi info dan soalan2 yang sering diutarakan..Kenapa Shaklee?


Shaklee Corporation adalah pengeluar makanan tambahan yang terulung dan yang terbesar sehingga kini di mana ia ditubuhkan pada tahun 1956 (bahkan penyelidikan dan pengeluaran bermula seawal 1915 lagi) oleh Dr Forrest C Shaklee pakar bidang pemakanan berkhasiat (pengasas Vitamin dan MLM) yang kini menjalin usaha sama dengan kumpulan syarikat farmaseutikal terkemuka dunia, Yamanouchi sejak 1989.



Mengapa Shaklee???
Kerana latar belakang syarikat yang baik; makanan tambahan yang nature / fitrah; berasaskan penyelidikan, ujian klinikal dan piawaian kawalan kualiti yang tinggi.SHAKLEE Halal? Tidak perlu was-was..Rujuk akhbar utama tanah air iaitu The New Straits Times dan Berita Harian pada hari Rabu, 17hb April 2002, Utusan Malaysia hari Khamis 18hb April 2002 dan Borneo Post pada hari Jumaat, 19hb April 2002...refer link ni



Kenapa Produk Luar Negara?
Sabda Rasulullah (SAW) bermaksud "Hikmah itu barangan tercicir orang mukmin, di mana sahaja dia menemuinya dialah yang berhak dengannya"

Apa itu makanan tambahan ?
Makanan tambahan bererti makanan seharian kita yang masih diperlukan untuk membentuk kesihatan yang benar-benar sempurna dan lengkap, untuk mengelakkan dan mencegah daripada menghidap penyakit. Ia merupakan langkah pencegahan dan berjaga-jaga bagi mereka yang mementingkan kesihatan, ingin hidup lebih lama, serta panjang umur.

Mengapa Vitamin (Pemakanan Tambahan) Adalah Penting ?
Tubuh kita perlukan dos yg lebih tinggi bagi sesetengah vitamin,
Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin ditanam di atas tanah yg kurang subur, mungkin berlaku kehilangan zat makanan semasa memasaknya,
Gaya hidup kita mungkin mengganggu penyerapan zat makanan,
Kepelbagaian makanan mungkin terhad dalam hidangan kita,
Kita mungkin kerap makan di luar,
Gaya hidup yang tidak aktif,
Banyak stress di tempat kerja, di jalanan dll,
Kerap demam atau jangkitan selesema dll
Makanan kini digabungkan dengan bahan kimia, bahan awet, pewarna, perisa MSG dll. Peningkatan penyakit berkaitan diet (serangan jantung, kanser, kencing manis, tekanan darah tinggi, osteoporosis dll)
*Oleh itu, janganlah berasa was- was dengan status halal produk Shaklee.

Power Pumping

Tingkatkan Production Susu Anda:


(1) Faktor permintaan

- Kerapkan penyusuan secara terus dengan bayi. Susukan bayi selama yang mungkin. Sebaik bayi bertukar ke payudara sebelah lagi, pam payudara sebelah yang telah disusukan. (Contohnya kalau mula-mula susukan sebelah kanan, pam payudara kanan apabila bayi bertukar ke sebelah kiri. Kira macam double pump la)

Jangan kecewa sekiranya susu yang keluar hanya sedikit kerana langkah ini adalah bertujuan untuk menghantar signal ke otak supaya lebih banyak susu dihasilkan. Setelah bayi selesai menyusu, lakukan langkah yang sama dengan memerah susu disebelah lagi. Sebaiknya terus lakukan power pumping** Power pumping dengan menggunakan double pump - Pam 10 minit, rehat 10 minit. Ulang dalam masa sejam atau lebih.sekiranya menggunakan single pump - Pam sebelah payudara selama 10 minit kemudian bertukar ke payudara sebelah lagi. Lakukan selama sejam atau lebih.


(2) Faktor masa

- Hormon prolaktin adalah paling banyak dihasilkan pada waktu pagi. Oleh itu, lakukan power pumping sebelum tidur (sekitar pukul 12) dan sebaik bangun pagi (subuh hari)


(3) Faktor pemakanan

- Cuba pelbagai resepi baru dengan makanan yang boleh menambah pengeluaran susu ibu. Anda pasti akan dapat melihat perubahannya pada hari Isnin nanti. Sebenarnya kaedah ini tidak terhad untuk waktu hujung minggu sahaja. Kalau ada masa, hari bekerja pun boleh. Cuma, mungkin waktu bersama bayi akan lebih terhad pada hari bekerja berbanding pada hujung minggu.


Selamat Mencuba!!!

Masalah bayi tak mahu direct feeding

Assalamualaikum


Memastikan bekalan susu mencukupi untuk ditinggalkan kepada baby sitter ketika keluar bekerja sudah cukup memeningkan kepala. Apatah lagi sekiranya bayi langsung tidak mahu minum secara direct feeding walau pun ketika berada di samping ibunya. Tidak sedikit ibu-ibu yang menghadapi masalah ini. Ada di antara mereka yang meneruskan penyusuan dengan mengepam susu bagi keperluan bayi setiap 3-4 jam sekali. Sepanjang hari! Ada juga yang patah semangat lalu memilih susu formula. Bagi meneruskan penyusuan dengan exclusive pumping juga bukan laluan mudah.


Ini kerana, tiada pam yang lebih baik dari mulut bayi itu sendiri. Oleh itu, dari masa ke semasa, ibu-ibu yang melakukan exclusive pumping akan sentiasa berisiko mengalami masalah kekurangan pengeluaran susu. Kerana kekurangan stimulasi secara terus dari bayi.Masalah ini juga dihadapi apabila bayi beralih bulan dan kurang berminat menyusu secara direct feeding berbanding biasa.

Saya melalui fasa ini selepas kelahiran anak perempuan saya. Alhamdulillah masalah ini dapat diatasi dan kini masih lagi memberikan penyusuan susu ibu kepadanya.


Persoalannya.

Apakah punca keadaan ini berlaku?Bagaimanakah mengembalikan minat bayi bagi menyusu secara terus?


Terdapat dua kemungkinan utama bayi tidak mahu menyusu secara terus dari ibunya.

(1) Susu terlalu banyakKeadaan ini biasanya berlaku diperingkat awal kelahiran bayi. Pada ketika ini, sistem badan ibu masih belum dapat mengenalpasti jumlah pengeluaran susu yang diperlukan oleh bayi. Manakala bayi pula masih dalam peringkat mempelajari teknik menyusu. Pada peringkat ini biasanya bayi sukar mengawal kadar susu yang dihisap. Sekiranya susu ibu terlalu banyak, kemungkinan besar mereka akan menghadapi masalah sering tersedak. Sekiranya keadaan ini sering berlaku, sedikit sebanyak bayi akan mengalami trauma dan mengelak untuk minum susu secara terus dari ibunya.


(2) Bayi lebih suka minum melalui botol berbanding secara terus (direcy feeding)Ada ibu-ibu yang keliru dengan keadaan ini. Ada yang beranggapan bayi mereka menolak susu mereka dan lebih sukakan susu formula. Saya pulak keliru kerana mereka keliru. Ini kerana biasanya keadaan ini disebabkan oleh lubang pada puting susu yang besar dan bayi tidak perlu bersusah payah menggerakkan rahang mereka untuk menyusu. Jika dibandingkan dengan menyusu secara terus, bayi perlu menggerakkan rahang bagi mendapatkan susu.


Oleh itu, mereka lebih suka susu botol sebab tak perlu berusaha terlalu gigih.Bagaimana mengatasinya

- Susukan bayi secara kerap. Bagi bayi yang baru dilahirkan, sebaiknya susukan setiap 2 jam sekali. Kejutkan bayi dari tidur sekiranya perlu. Selain dari untuk mengelakkan payudara menjadi bengkak, ia juga mengelakkan masalah demam kuning bagi bayi yang baru dilahirkan- Sekiranya payudara membengkak, perah dahulu susu sebelum mula menyusukan bayi. Ini akan mengurangkan jumlah susu dalam payudara dan sekaligus mengelakkan flow susu menjadi terlalu laju ketika proses penyusuan

-Selepas menyusukan bayi, sebaiknya perah susu hingga ke titisan terakhir. Selain dari membantu menggalakkan pengeluaran susu, ia juga mengelakkan payudara menjadi cepat bengkak sebelum sesi penyusuan yang seterusnya

- Gunakan pam yang elok dan sesuaikan diri dengan pam tersebut. Terutamanya sekiranya menggunakan pam manual.

- Susukan bayi mengikut keperluan mereka. Sama seperti masa nak mengajar mereka minum dengan susu botol, jangan bagi option.

Pastikan mereka menyusu secara terus walau pun sedikit, tapi jangan paksa secara keterlaluan. Berhenti sekiranya mereka menolak. Suakan kembali ketika mereka kelihatan haus. Anak perempuan saya kurang menyusu berbanding abangnya, bagi mengelakkan dari dia kekurangan susu, saya perlu sentiasa bersedia bagi menyusukannya. Kalau tengah malam pun, dia "ek" sikit je terus sumbat dengan susu. Biasanya menyusukan bayi ketika mereka agak mamai lebih mudah.

- Jangan susukan bayi ketika mereka terlalu lapar. Offer susu secara berkala. Eg: sejam sekali, atau setengah jam sekali.- Susukan bayi dalam suasana yang tenang. Jauhkan diri dari kebisingan dan distraction lain'

- Banyakkan sentuhan dengan bayi dan luangkan lebih banyak masa dengan bayi

- Elakkan penggunaan puting kosong- Pada hujung minggu, haramkan langsung penggunaan botol walau pun ketika berada diluar. Pelajari teknik penyusuan di tempat-tempat awam

- Jangan marah dan jangan paksa.

-Sabar.


Takkan buat sekali terus berjaya. Ambil cuti panjang sekiranya perlu untuk luangkan lebih banyak masa dengan bayi.

Selamat berjaya dan jangan putus asa.

kredit dari blog: Susu Terbaik

08 February 2012

Sabda Nabi Mengenai Penyusuan Susu Ibu



Sabda baginda s.a.w :

Bagi setiap tegukan susu yang diberikan kepada bayi, ibu mendapat satu pahala kebaikan.

Jikalau ibu terpaksa bangun pada malam hari kerana bayinya itu, maka ia dapat pahala sebagaimana pahala orang yang membebaskan hamba sahaya 70 orang di jalan Allah.

Apabila seorang wanita menyusukan bayinya, maka setiap tegukan susu yang diberikan meperolehi pahala yang sama dengan pahala orang yang menghidupkan seorang yang mati.

Apabila ia memisahkan penyusuan bayinya (setelah cukup usia), satu malaikat khusus akan mengucapkan selamat kepadanya kerana keberhasilannya melakukan tugas menyusukan anaknya).

Dan ia berkata : “dosa-dosamu yang lampau sudah diampuni”

OsteMatrix





OsteMatrix™

Komprehensif, Terbukti Secara Klinikal dan Mudah Ditelan

Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi sepanjang hayat yang merupakan sebahagian daripada diet yang seimbang berupaya mengurangkan risiko osteoporosis. Sebagai tambahan bagi membina tulang dan gigi yang kuat, nutrisi yang terdapat di dalam OsteMatrix berupaya:

OsteMatrix Membekalkan:
# 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
# 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
# 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium
#Kaplet bersalut yang mudah ditelan

Sajian harian hanyalah sebanyak empat kaplet. Untuk hasil yang lebih baik, ambil dua biji kaplet, dua kali sehari berserta makanan.

Komposisi Susu Ibu

Jadual di atas ialah komposisi Susu Ibu...


Breasfeeding INFO

Breast feeding offers many benefits to your baby. Breast milk contains the right balance of nutrients to help your infant grow into a strong and healthy toddler. Some of the nutrients in breast milk also help protect your infant against some common childhood illnesses and infections. It may also help your health. Certain types of cancer may occur less often in mothers who hav...e breastfed their babies.

Women who don't have health problems should try to give their babies breast milk for at least the first six months of life. There are some cases when it's better not to breast feed. If you have HIV or active tuberculosis, you should not breast feed because you could give the infection to your baby. Certain medicines, illegal drugs, and alcohol can also pass through the breast milk and cause harm to your baby.

MealShake & OmegaGuard

MealShake

# Mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan
# Kaya dengan sumber kalsium dan protein
# Amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat
...
# Pilihan protein soya terbaik andaOmegaGuard

# Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal
Memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan

#Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi
# Penting bagi perkembangan dan fungsi otak
# Meningkatkan sistem imunisasi

---> Hanya yang TERBAIK dari sumber SEMULAJADI untuk si manja
---> Mengekalkan kesihatan atau memperbaiki taraf kesihatan

Kita MESTI pilih!

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

06 February 2012

PowerPumping


Apa itu Power Pumping?
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara tidak langsungmeningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Kaedahnya?
Untuk Single pump / hand expression – pam sebelah kanan 10 minit, kemudian kiri 10 minit, tukar semula ke kanan 10 minit dan seterusnya, setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit, rehat 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok-eloknyanya waktu malam ke subuh, pengeluaran hormon lebih tinggi pada tinggi waktu ni.

Power pump di hujung minggu Ada juga ibu yang fokus mengepam pada hujung minggu dengan melakukan power pumping pada setiap sesi mengepam. Buat selama 2 hari sepanjang weekend, dan kembali ke rutin biasa sekembalinya bekerja (weekdays)

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?
Power pumping perlukan masa sekurang-kurangnya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata-mata,teruskan misi sehingga mendapat hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyaAllah dipermudahkanNya.

Tips umum mengepam
- Bagi yang muslim, cuba tidur awal, bangun pagi untuk powerpumping. Selain pumping, anda boleh mulakan pagi anda dengan solat sunatterutamanya tahajjud dan kemudiannya teruskan dengan powerpumping. Ketenangan hati & minda akan membuahkan hasil yang lebih :)
- Jika anda mengambil galactagogues (milk booster), pam dalam jangka masa 45minit ke 1jam selepas pengambilannya
- Letakkan gambar / blanket / bayi anda disebelah untuk mudah dilihat, Ini membantu ransangan
- Tandem nursing. Biarkan bayi menyusu di sebelah, manakala sebelah lagi mengepam

- Pam sebaik sahaja selesai menyusu. Kajian menunjukkan bayi tidak menghisap 100% susu semasa menyusukan. Jadi, mengepam selepas menyusukan membantu breast untuk dikosongkan dan menghasilkan lebih susu
- Pum setiap 2-4jam sekali
- Be kind to yourself : apa sahaja amaun yang diperolehi, bersyukurlah & senyum. Jangan terlalu memaksa diri. Konsisten, pasti hasilnya lebih baik :)

- Sentiasa rekod amaun susu yang diperoleh bagi setiap sesi/ hari supaya anda dapat monitor progress dan cuba meningkatkan amaun dengan pelbagai strategi lain :)

Happy pumping!

Omeeeeeeeeeegaaaaaaaaaaa!!!!!!!!







Ape tu? Oh, OmegaGuard Shaklee... Tak kenal Maka tak cinta.. Supplement seisi rumah.. harus ada.. Pati Minyak Ikan Tulen..Terbaik di dunia tauu..

siapa yang boleh ambil?

... # anak2 kurang selera makan
# student /anak yg ingin upkan focus ketika belajar
# ibu2 preggy
# Mereka yg mengidap arthritis, radang sendi
# Mereka yg eczema, asthma atau mengalami alergy
# Mereka yang sayangkan kesihatan jantung dan kardiovaskular

dan banyak lagi kebaikannya..untuk semua golonganlah..

ADE SPECIAL OFFER ni.. jadi silela:

PM PreciousInsyirah or
Email : ummiamir81@gmail.com or
SMS/Whatsapp: 012-6874142

jika anda nak tau special Offer ituuu..

OmegaGuard™

OmegaGuard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.
Penyelidikan menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.*

Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal
OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.











kredit: sayamahusihat.com

02 February 2012

DHA dalam Susu IBU


Wanita selalunya mengambil berat soal pemakanan mereka semasa hamil. Asid folik dan kalsium mungkin nutrisi pertama yang terbayang dalam fikiran mereka, namun terdapat satu lagi nutrisi yang sama pentingnya tetapi sering diabai iaitu asid docosahexaenoic atau DHA.
DHA, sejenis asid lemak omega-3 poli tak tepu yang berantai panjang, dijumpai dalam setiap sel dalam badan. ...DHA adalah penting untuk perkembangan dan kefungsian otak, mata dan sistem saraf pusat.
Semasa mengandung, janin yang sedang membesar bergantung kepada ibunya untuk mendapat DHA yang diperlukan. Ini kerana DHA diperolehi daripada makanan yang dimakan, maka kandungan DHA dalam diet seseorang ibu menentukan sebanyak mana DHA yang dapat disalurkan kepada janin.
Malangnya, ramai ibu mengandung gagal mendapatkan jumlah DHA yang disyor.

Shaklee OmegaGuardTM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA.
OmegaGuard™

Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan  Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

Shaklee OmegaGuard
TM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  Satu hidangan OmegaGuardTM
menyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Kebaikan Penyusuan Ibu Kepada Bayi

--+ Membekalkan nutrien terbaik, mengandungi nutrien dalam kadar mencukupi.
--+ Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
--+ Susu ibu, terutamanya kolostrum, menguatkan sistem imuniti bayi. Ia melindungi bayi daripada jangkitan seperti cirit-birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru....
--+ Susu ibu mencegah pelbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik
--+ Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak.
--+ Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
--+ Susu ibu mudah diperoleh pada suhu yang betul setiap masa oleh itu ia tidak susah disediakan.
--+ Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
--+ Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Masih berkira-kira untuk menyusukan simanja anda?
Kredit:Duniasusuibu.com

Tips Meningkatkan Susu Badan

Increase the Feeding Schedule
The most effective way to increase your milk production is to increase the frequency of feedings each day. You should encourage your infant to nurse often.


Ini berkaitan dengan konsep "supply-demand". semakin kerap payudara dikosongkan, otak akan meneria isyarat untuk menghasilkan susu.
Jadi lebih kerap dikosongkan, lebih banyak susu yang akan dihasilkan.
Susuilah bayi dengan sekerap mungkin. Disarankan 2-4jam sekali :)

Tips Meningkatkan Susu Badan

Express Milk
If you find that your child is not willing to increase the number of feedings, you may want to express milk from your breasts either by hand or breast pump. This will ensure optimal levels of milk production.
Ini menunjukkan pentingnya ibu mengosongkan payudara walaupun bayi menolak untuk menyusu dengan lebih kerap. Sekali lagi; supply-demand, semakin kerap payudara dikosongkan, semakin kerap otak menerima signal yang lebih susu perlu dihasilkan :)

Tips Meningkatkan Susu Ibu

Let Baby Dictate
Always let your infant feed for as long as he wants. Allow your child to dictate the length of each feeding session. Your child may feed until he falls asleep or simply detaches from the breast.



Biar Si manja menentukan tempoh setiap sesi penyusuan.
Si manja anda mungkin menyusu sehingga dia tertidur atau melepaskan puting / berhenti setelah kenyang :)

Tips Meningkatkan Susu Badan


Check the Latch
It is critical to ensure that your infant is latched onto your breast properly and is well positioned for each nursing session. Obviously, the child will receive more milk at each sitting if latched properly and in turn, this will increase your milk supply.
Periksa lekapan mulut bayi.
Sangat penting bagi ibu memeriksa lekapan mulut dan posisi bayi supaya betul. Ini membolehkan bayi mendapatkan banyak susu pada setiap sesi penyusuan dan seterusnya meningkatkan penghasilan susu oleh ibu.

Tips Meningkatkan Susu Badan

Eliminate Substitutes.
Get rid of soothers, sippy cups and other substitutes that you may be using to pacify your baby when he is not nursing. By providing only one source of sucking, your baby will be more likely to feed vigorously at each feeding.
Elakkan puting gantian.
Elakkan memberi bayi puting kosong dan gantian lain apabila bayi tidak menyusu. Dengan memberikan puting dan sebagainya, bayi akan terbiasa untuk menghisap dengan kuat (berusaha untuk mendapatkan susu dengan hisapan). Jadi, apabila menyusu, bayi juga akan menghisap dengan kuat.

Manafaat Air Masak

Kenapa penting minum air yg mencukupi??
+ Lebih 2/3 berat tubuh kita terdiri da...ri air
+ Komposisi utama organ penting.
Contoh:
- 95% air pada otak
- 80% air dalam darah
- 90% air dalam paru-paru
+ Sebagai pelincir
+ Asas kepada air liur
+ Membentuk cecair di sendi
+ Mengawalatur suhu badan
+ Mengelakkan sembelit
+ Agen nyahtoksik yang terbaik
+ Membantu metabolisma sel tubuh
+++ banyak lagi..
Tanpa air, sistem badan tidak boleh berfungsi secara normal. Pentingnya air, sehingga jika beberapa hari tanpanya, kita boleh mati. Masih beralasan untuk minum air?? Fikirkan! ^_^

HOT SALE FEBUARI INI

.::Omega Guard::.


Sila hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa. ummiamir81@gmail.com
sms:012-6874142
fb (preciousinsyirah)
Sah Sehingga 29/02/2012.

OMEGA GUARD

OmegaGuard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.

Penyelidikan menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.


*Ultratulen dan Bergred FarmaseutikalOmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.


*Minyak Ikan Terbaik Di DuniaMengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.


Kepentingan Omega 3 DHA dan EPA pada kanak-kanak Pada usia awal, kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral, dan vitamin.Terdapat beberapa jenis lemak yang perlu di ambil oleh kanak-kanak demi pembentukan minda dan fizikal yang optimum. Untuk mendapatkan kesihatan yang baik, si kecil memerlukan kandungan lemak seperti linoleik asid dan alpha - linolenik asid yang juga dikenali sebagai asid lemak perlu. Asid lemak perlu adalah sejenis lemak yang perlu diambil dari makanan.

Hal ini kerana, badan manusia tidak mampu untuk menghasilkannya sendiri. Kedua-dua kandungan ini boleh di dapati daripada lemak sayuran serta produk tenusu seperti susu.

Alpha - linolenik asid akan ditukarkan kepada Omega - 3 yang juga amat penting dalam membantu otak kita berfungsi secara normal.

Selain itu, contoh Omega – 3 yang lain ialah seperti EPA (Eicosapentanoic asid) dan DHA (Docosahexanoic asid). Jika dilihat pada label pemakanan, kita akan lebih mudah
mendapati kandungan DHA terutamanya pada produk susu kanak-kanak. Hal ini kerana kandungan berkenaan amat penting dalam pembentukan otak
kanak-kanak.

Omega - 3 dan 6 juga turut menghasilkan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai eicosanoids. Antara salah satu bahan yang terdapat di dalam kumpulan eicosanoids adalah prostaglandins.

Prostaglandins adalah bahan yang amat penting kepada badan manusia. Di dalam buku “Omega 3 oils – A practical guide” turut menyediakan maklumat penting mengenai peranan prostaglandins antaranya seperti:


Sistem imun badan –terutamanya di dalam tindak balas alergik.


Sistem pencernaan – mengawalatur sistem pencernaan perut.


Membaik pulih sel – pembentukan sel-sel baru.

Suhu badan – Memastikan suhu badan manusia normal.

Tekanan bendalir – pada bahagian mata dan telinga. Kesimpulanya, utk
perkembangan kanak2 yg optimum, ibu bapa perlu menggalakkan anak2 mengambil
makanan dari pelbagai sumber makanan demi mendapat khasiat yang seimbang.

Cth makanan yg kaya dgn Omega 3 adalah minyak soya, ikan jenis laut dalam, minyak ikan kod, telur ayam (kaya dgn omega 3), kekacang..

Akan tetapi, masalah kekurangan Omega 3 dlm diet harian boleh dibantu dgn pengambilan supplemen Omega yg lengkap dgn DHA dan EPA.


Kredit:Kak Cery

Cara Menyimpan Susu Perahan



Bahaya air dan susu formula????

Pagi ini terbaca salah satu keratan artikel tentang bahaya air dan susu formula bagi bayi kurang 6bulan. Ma ingin berkongsi tentangnya di blog Ma.
Jom kita baca, bagi Ma sharing is caring with each other mommies outside there... ^_^




  1. Amalan memberikan air kepada bayi sebenarnya boleh memdedahkan bayi kepada pelbagai risiko termasukmerencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa serta mengakibatkan sawan tarik.. (seram sejuk bila baca artikel ini...alhmdulillah Izzah still fully bf until now)

  2. Tumbesaran bayi yang diberikan air akn terencat kerana perutnya yang kecil itu sepatutnya diisi dengan susu ibu yang kaya dengan pelbagai khasiat.


  3. Air boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku pada peringkat sama ada sumber air @ bekas yang tidak bersih. Ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai penyakit.


  4. Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.


  5. Bayi yang menhidap jaundis, air yang terlalu banyak boleh merencatkan akal manakala bagi yang berusia di bawah lima minggu, air yang terlalu banyak akan mencairkan garam didalam darah, yang mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung @ sawan tarik.

Kepentingan Penyusuan Eksklusif





  1. Tiada minuman lain diberikan selain susu ibu.

  2. Tidak memberi puting tiruan kepada bayi (pacifier).


  3. Berikan penyusuan susu ibu dengan kerap sekurang-kurangnya 8-12kali sehari.


  4. Antibodi dalam susu ibu memberikan perlindungan dan mengurangkan penyakit pada bayi.


  5. Mengurangkan alahan.


  6. Menjaga kesihatan bayi dan ibu.


  7. mengelakkkan bengkak payudara.


  8. Mengeratkan kasih sayang.

Kredit dari buku: Panduan Penyusuan Susu Ibu.

Google+ Followers

Testimoni Shaklee

 

Shaklee Different

Shaklee Different

Ziarah Blogku