Social Icons

13 February 2015

KALAU SHAKLEE BAGUS SANGAT, KENAPA TAK DIJUAL DI GIANT, GUARDIAN ATAU TESCO?



Sebelum saya jawab soalan tu, saya ada satu soalan. Pernah nampak giant, guardian, atau tesco jual hand bag PRADA, CHANEL atau GUCCI? pernah?
Kat mane nak beli hand bag branded mcm ni? Kat pavillion ada. Tu pun kat butik dia sendiri. Harga memang mahal. Kenapa??? Sebab barang-barang branded ni EXCLUSIVE. Memang tak dijual kat tempat-tempat biasa.

Lagi satu kalau kita pegi jusco, ada pameran keta. Keta apa yg paling common kita nampak? proton, perodua. Kalau up sket honda, toyota, mitsubishi. tu keta jepun. Paling-paling up pun keta europe jenama volkswagen (VW). Tu pun kereta VW ni model tertentu di halang dengan penghadang merah. Orang boleh tengok je tak boleh sentuh. Nampak tak betapa diorang ni menjaga brand diorang.

Sama jugak seperti Shaklee. Kalau nk dibandingkan, brand Shakley ni setaraf dgn jenama hand bag atau kereta yang eksklusif ni. Sebab tu lah tak di jual dengan sewenang nye kat giant, guardian dan tesco. Sebab Shaklee ni EXCLUSIVE.

Kami sebagai SID (para pengedar) perlu memberikan info yang tepat dan betul kepada customer kami. Dan kami telah di coaching oleh senior-senior kami dgn proper. Bayangkan kalau hand bag PRADA tu di jual kat pasar malam. Letak sebelah-sebelah dengan Prada tak ori dengan Prada ori. Orang ramai yang tengok tak akan fikir yang tu Prada ori. Faham faham ^_^



- credit suharmitalib

Perbezaan Shaklee

Berita tergempar! Saya baru ja plan nak masuk tidur awal pagi semalam sesambil schedule kan post. Tetiba baca Whatsapp dalam secret group, Master Firdhaus Zulkifli update pasal Shaklee dicalonkan dalam Best Brand in MLM untuk The BrandLaureate Awards.

Masa tu berdebar tunggu apa la hasilnya..

Tiba-tiba dapat keputusan....

Shaklee menang untuk Best Brands in MLM - Nutritional Supplements !!!

Dear All,

Proud  to announce  that  Shaklee  Malaysia  under the leadership  of our President Mr. Victor Lim, we have won the Brand Laureate  Awards 2014-2015 for Corporate  Branding  - MLM.

We're  the only  MLM  company  in this category.

Congratulations to all for keep  believing in Shaklee and keep supporting Shaklee all this years.

Apa ke menda The BrandLaureate Awards tu?

The BrandLaureate Awards, organised by the Asia Pacific Brands Foundation (APBF) , is the most renowned brand award ceremony. This is where the best of brands from multinationals, public listed and government linked companies in Malaysia and the Asia Pacific region are recognised and rewarded.

Atau nak senang cakap ala ala The Grammy Awards. Tapi for branding. Hehehe

Kelas kau Jah Tipah Timah Peah semua, makan suplemen yang menang Grammy Awards. Hehehe

Ini boleh menjadikan Shaklee nombor satuuuuuuuuuuuuuu la dalam Malaysia. Hehehe. Jadi pasni dah takda alasan orang tak tau pasal Shaklee lagi dah.

This is #shakleeeffect

Yang pasti pendaftaran ahli bukan rm10k macam zaman 90-an dahulu kala. Sebabnya pendaftaran keahlian Shaklee hanya rm75 sahaja (termasuk harga pos memberkit rm10)

Come and join our organization. Dan men-Shaklee-kan pasangan, anak-anak, ibu bapa, komuniti kita^_^

kt: Umi Nazra.

Hubungi saya di sini:
PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
Sms/Whatsapp : 012-6874142
Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/
Be 1 Of Our Team!!! 


09 February 2015

Kesan Jangka Panjang Serangan Strok Dan Doa Mohon Perlindungan Dari Angin Ahmar

 

Jenis dan kadar kelumpuhan yang disebabkan oleh serangan strok adalah berbeza-berbeza mengikut kadar kerosakan otak selepas serangan strok. Serangan yang teruk boleh menyebabkan kematian. Jenis-jenis kesan jangka panjang serangan strok adalah seperti berikut:

  • Sebelah badan lemah - Ini akan menyebabkan masalah untuk berjalan jika melibatkan kaki atau masalah untuk menggunakan tangan
  • Masalah kestabilan dan koordinasi badan
  • Masalah menelan - Ini merupakan masalah yang sangat biasa berlaku dan juga boleh menjadi sangat merbahaya dalam sesetengah kes. Makanan yang ditelan boleh turun ke saluran pernafasan dan bukannya saluran makanan di tekak apabila makan. Perkara ini boleh menyebabkan pesakit tercekik dan seterusnya pesakit sukar untuk bernafas. Jika masalah menelan ini sangat serius, makanan dan minuman terpaksa disalurkan melalui tiub terus ke perut
  • Masalah percakapan dan komunikasi - Pesakit mungkin akan susah untuk bercakap dengan lancar kerana sukar mencari perkataan yang sesuai semasa bercakap atau langsung tidak boleh bertutur. Malah, keupayaan untuk memahami percakapan orang lain, membaca atau menulis turut terjejas
  • Masalah penglihatan – Jika bahagian otak yang melibatkan keupayaan melihat telah terjejas, pesakit mungkin mengalami masalah penglihatan berganda (double vision).
Apa yang tersenarai di atas adalah contoh-contoh apa yang mungkin berlaku selepas serangan strok. Setiap strok adalah berbeza dan kesan strok harus diteliti untuk setiap seorang pesakit.

Dalam minggu-minggu terawal selepas strok, bengkak di sekeliling bahagian otak yang rosak, akan berkurangan. Masa itu sebahagian daripada simptom mungkin akan berkurang ataupun hilang. Dengan rehabilitasi dan terapi yang sesuai, keadaan pesakit mungkin akan bertambah baik.

Berikut Doa Amalan Untuk Elakkan Angin Ahmar(Strok)


Hubungi saya di sini:
PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
Sms/Whatsapp : 012-6874142
Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/
 

Simptom-Simptom Serangan Angin Ahmar

Simptom-Simptom Serangan Angin Ahmar



Setiap fungsi tubuh badan kita yang berbeza dikawal oleh bahagian-bahagian otak yang berbeza juga. Oleh itu, setiap simptom strok berbeza mengikut bahagian otak mana yang terjejas dan saiz kawasan otak yang rosak. Simptom-simptom ini berlaku secara tiba-tiba dan selalunya melibatkan satu atau lebih simptom yang berikut:
  • Tangan dan kaki lemah atau lumpuh sepenuhnya
  • Sebelah muka menjadi lemah. Air liur akan sentiasa meleleh tanpa kawalan
  • Masalah dengan kestabilan dan koordinasi badan, percakapan, penglihatan atau sukar untuk menelan
  • Rasa pening atau sakit kepala
  • Kebas-kebas di sebahagian daripada badan
  • Pengsan atau menjadi keliru

Hubungi saya di sini:
PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
Sms/Whatsapp : 012-6874142
Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/

Punca-Punca Serangan Strok & Risiko

Strok Di Malaysia

Penyakit angin ahmar atau strok berlaku apabila bekalan darah ke sebahagian otak terputus secara tiba-tiba. Otak kita memerlukan bekalan oksigen yang berterusan daripada darah. Maka, jika bekalan darah tersebut terputus, sel-sel otak yang terjejas akan rosak atau mati. Kadangkala strok ini dipanggil sebagai ‘serangan otak’. Terdapat dua jenis strok iaitu Strok Iskemia dan Strok Haemoragik.

Jenis-jenis Strok

Strok Iskemia berlaku apabila terdapat darah beku di dalam saluran darah di otak yang menyebabkan saluran tersebut tersumbat. Iskemia bermaksud pengurangan bekalan darah dan oksigen ke bahagian badan yang tertentu. Dalam sesetengah penyakit strok, darah beku boleh terbentuk di dalam saluran darah otak itu sendiri dan menyebabkan strok iskemia. Dalam sebahagian kes-kes strok iskemia yang lain, darah beku boleh terbentuk di luar otak dan kemudian darah beku itu bergerak ke otak dan seterusnya menyumbat saluran darah otak.

Strok Haemoragik (pendarahan) berlaku apabila saluran darah otak yang lemah atau rosak pecah dan menyebabkan pendarahan di dalam otak. Terdapat dua jenis pendarahan otak iaitu Pendarahan Intracerebral dan Pendarahan Subarachnoid.

Pendarahan Intracerebral berlaku apabila saluran darah pecah di dalam otak itu sendiri. Kemudian darah mengalir keluar ke dalam otak. Perkara ini menyebabkan bekalan darah ke sel-sel otak terputus dan ini seterusnya menyebabkan sel-sel otak tersebut akan rosak ataupun mati. Pendarahan jenis ini berlaku dalam satu daripada 10 kes strok.

Gambarajah Saluran darah yang pecah

Pendarahan Subarachnoid pula berlaku jika saluran darah pecah di ruang antara otak dan tengkorak. Ruang tersebut kebiasaannya diisi oleh cecair otak yang dipanggil sebagai cecair cerebrospinal. Setiap satu strok daripada 20 kes adalah disebabkan oleh pendarahan jenis ini.

Menurut Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia (NASAM), setiap seorang daripada enam orang di Malaysia akan diserang penyakit strok. Setiap tahun dianggarkan terdapat 40,000 rakyat Malaysia mengalami strok. Malah, di Malaysia penyakit strok ini adalah punca kematian ketiga terbesar selepas penyakit jantung dan kanser. Strok menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira bangsa, jantina, agama dan usia. Namun, majoriti pesakit strok adalah orang dewasa.

Punca-Punca Strok

Punca-punca yang berisiko tinggi untuk berlakunya strok terbahagi kepada dua. Risiko yang tidak boleh diubah dan risiko-risiko yang boleh diubah.
Risiko yang tidak boleh diubah adalah:
  • Umur – Risiko untuk mengalami serangan strok dianggarkan berganda selepas umur 55 tahun
  • Genetik – Risiko untuk serangan strok adalah lebih tinggi jika salah seorang daripada ahli keluarga terdekat seperti ayah, nenek atau adik pernah mengalami serangan strok
  • Jantina – lebih ramai kaum lelaki yang diserang strok berbanding dengan kaumm wanita. Namun, lebih ramai kaum wanita yang meninggal dunia akibat daripada serangan strok berbanding dengan kaum lelaki
  • Sejarah serangan jantung atau strok – Risiko bagi mereka yang pernah mengalami strok atau serangan jantung adalah lebih tinggi berbanding mereka yang tidak pernah mengalami masalah tersebut
 
Risiko yang boleh diubah adalah seperti berikut:
  • Tekanan darah tinggi – Mereka yang mengalami masalah tekanan darah tinggi selalunya tidak ada sebarang simptom. Maka, adalah penting untuk selalu membuat pemeriksaan tekanan darah
  • Merokok – Berhenti merokok boleh menurunkan risiko serangan strok serta-merta
  • Kencing manis – Penyakit ini meninggikan risiko serangan strok
  • Kolesterol – Saluran darah boleh tersumbat akibat daripada kolesterol di dalam badan. Maka, boleh mengganggu bekalan darah ke otak dan menyebabkan strok
  • Obesiti – Risiko strok adalah lebih tinggi di kalangan mereka yang obese berbanding dengan mereka yang mempunyai berat badan yang normal.
Sumber : Strok Angin Ahmar (Al-Hidayah)

P/S : Setiap daripada kita mempunyai risiko mengalami strok ini. Apa yang penting kawalan pemakanan dan cara hidup yang lebih sihat serta regular Check up dan amalan suplemen untuk kesihatan.

Hubungi saya di sini:
PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
Sms/Whatsapp : 012-6874142
Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/

Vita-Lea For Children Suplemen Untuk Anak Ibu

 
Sebagai ibu, kita berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak...
Namun adakalanya anak-anak kita apabila di sekolah, kita sebagai ibu dan bapa tidak dapat dapat memantau dan melihat apakah sumber makanan yang anak kita makan.
Ini kerana di luar pintu pagar sekolah sudah menunggu peniaga-peniaga yang menjual ais krim dan makanan rapu.

Ini adalah 1 tabiat yang tidak baik untuk anak-anak kita. Untuk pengetahuan semua,

Setiap hari kanak-kanak perlukan:
1. Vitamin A : 2500IU bersamaan 1.5 cawan lobak
2. Vitamin C: 60 mg bersamaan 6oz jus oren
3. Vitamin D: 400IU bersamaan 8oz susu
4. Asid folik: 400mcg bersamaan 4 cawan brokoli masak
5. Zat besi: 6mg bersamaan 1.5 cawan spinach masak
6. Magnesium: 40mg bersamaan 6.5 cawan brussel sprout
7. Zinc : 5mg bersamaan 3 cawan kacang ginjal

Kita pun tak sempat nak makan semua ini dalam 1hari. apatah lagi untuk anak-anak. Tapi tu dulu, hehehe. Sekarang saya ada pilihan. Iaitu multivitamin Vitalea for Kids.
 
Kerana Vitalea for kids ini mempunyai pelbagai kelebihan, Antaranya:

- Ia memberkalkan 100% vitamin C, D dn E, serta
BONUS: 8 jenis vitamin B yang penting
- Ia membekalkan 200mcs kalsium, magnesium,
zinc, copper dan banyak lagi
- ia tidak dicampur bahan perisa tiruan,
perasanya adalah semulajadi dan enak, Ia juga
tidak menyebabkan kaviti
- Ia sangat lazat macam gula-gula sugus, perisa
anggur

Alhamdulillah pilihan saya tepat!
Dan anak-anak dah ada alternative pilihan untuk suplemen mereka.


Hubungi saya di sini:
PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
  Sms/Whatsapp : 012-6874142
Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/

05 February 2015

Faktor risiko osteoperosis



~    ATLET profesional yang menggunakan tenaga di tahap optimum, seperti pelari maraton.
  • KURANG bersenam dan diet kalsium rendah, badan akan mengekalkan kepadatan tulang mengikut aktiviti fizikal individu. Bagi mereka yang kurang bersenam, badan tidak akan mengekalkan kepadatan tulang yang tinggi walaupun dengan nutrien yang cukup. Beberapa kajian menunjukkan senaman ringan seperti aerobik, angkat berat ringan dan sukan ketahanan dapat mengekalkan atau meningkatkan kepadatan mineral tulang (BMD) wanita yang telah menopaus.
  • WANITA, lelaki mempunyai kepadatan tulang lebih tinggi daripada wanita dan hanya hilang 0.3 peratus kepadatan tulang mereka setiap tahun berbanding 0.5 peratus setahun untuk wanita.
  • BERBANGSA Asia atau campuran Asia, warga Afrika mempunyai kepadatan tulang yang lebih tinggi daripada warga Eropah atau Asia.
  • TERLALU kurus dan memiliki kerangka tulang badan yang kecil, berat badan berlebihan melindungi daripada osteoporosis melalui peningkatan beban berat badan atau hormon leptin.
  • SEJARAH keluarga menghidap osteoporosis, ibu yang pernah mengalami retak pinggul akibat osteoporosis menjadikan anak berisiko dua kali ganda lebih tinggi.
  • MENGALAMI keretakan atau patah tulang ketika dewasa.
  • MEROKOK dan pengambilan alkohol berlebihan.
  • PENYERAPAN nutrien dari makanan tidak sempurna, nutrien tidak diserap dengan sempurna oleh sistem gastrousus.
  • MENOPAUS (putus haid), wanita boleh kehilangan sehingga empat peratus kepadatan tulang setiap tahun untuk tempoh lima hingga 10 tahun pertama selepas menopaus. Ini boleh menyebabkan kehilangan kepadatan tulang sehingga lebih 30 peratus dalam tempoh 10 tahun tersebut.
  • PARAS hormon estrogen yang rendah, ketika menopaus atau selepas melakukan pembedahan membuang kedua-dua belah ovari.
  • RAWATAN kemoterapi.
  • AMENORRHEA, tiada haid di kalangan wanita muda yang mana menyebabkan estrogen rendah. Amenorrhea boleh terjadi kepada wanita yang melakukan senaman secara ekstrem untuk menguruskan badan atau akibat masalah pemakanan anoreksia nervosa.
  • INFLAMASI kronik, radang sendi dan penyakit hati kronik.
  • HIPERTIROIDISME, penyakit di mana pengeluaran hormon paratiroid berlebihan oleh kelenjar tiroid atau disebabkan pengambilan terlalu banyak ubat mengandungi hormon tiroid.
  • KURANG vitamin D, yang membantu badan menyerap kalsium. Apabila vitamin D kurang, badan tidak mampu menyerap amaun kalsium yang diperlukan untuk mencegah osteoporosis.
  • PENGAMBILAN sesetengah ubat yang menyebabkan osteoporosis seperti heparin (untuk mencairkan darah).
  • PENDEDAHAN kepada logam berat, pendedahan kepada logam kadmium dan plumbum telah dibuktikan menyebabkan kepadatan tulang semakin merosot dan membawa kepada osteoporosis tanpa mengira usia dan jantina.
  • MINUMAN ringan, beberapa kajian mendakwa minuman ringan yang mengandungi asid fosforik mungkin meningkatkan risiko ospeoporosis.
  • Sumber : e-kesihatan.com


    Hubungi saya di sini:
    PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
      Sms/Whatsapp : 012-6874142
    Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/

    Wanita mudah alami patah tulang sendi pinggul

    Alhamdulillah...
    Menjelang lunch, Arma sempat blogwalking beberapa blog untuk tambah ilmu -ilmu mengenai kesihatan...



    Salah satu blog yang Arma jumpa dari intim.wordpress.com, ada berkongsi tentang satu artikel tentang "Wanita mudah alami patah tulang sendi pinggul".

    Benarkah artikel ini?...jom mari kita baca bersama-sama...

     
     

    Oleh Hafizah Iszahanid

    Penggambilan kalsium, vitamin D elak risiko tulang reput
    PATAH tulang sendi pinggul bukan sekadar patah tulang, sebaliknya menjadi penanda aras berlakunya perubahan dalam gaya kehidupan seseorang.
    Bagi golongan muda, patah tulang sendi pinggul biasanya disebabkan kemalangan jalan raya atau kecederaan sukan, tetapi mereka yang berusia 65 tahun ke atas kerana tulang semakin rapuh.

    Oleh itu, patah tulang sendi pinggul lebih kerap berlaku pada mereka yang berusia. Apabila usia meningkat, tulang semakin rapuh dan kejadian seperti jatuh boleh menyebabkan tulang sendi pinggul patah.

    Patah tulang sendi pinggul sebenarnya masalah global. Contoh di Amerika, kajian mendapati lebih 300,000 dimasukkan ke hospital setiap tahun kerana masalah itu.
    Pakar Perunding Ortopedik dan Pembedahan Trauma, Pusat Perubatan Gleneagles Intan, Dr CHin Chee Howe, berkata di Asia pula, kira-kira 50 peratus kes patah tulang sendi pinggul berlaku menjelang 2050.

    “Sebenarnya patah tulang sendi pinggul boleh berlaku tanpa mengira usia, tetapi biasanya pada mereka yang berusia 65 tahun ke atas. Ada banyak sebab masalah itu berlaku dan punca utamanya kerana kurang kalsium,” katanya.
    Dr Chin berkata, apabila semakin berusia, tulang perlahan-lahan kekurangan mineral dan menjadi kurang padat.

    Katanya, kehilangan mineral itu menyebabkan tulang lemah dan tulang sendi pinggul mudah patah.

    “Berbanding lelaki, wanita lebih berisiko mengalami masalah patah tulang sendi pinggul kerana kepadatan tulang wanita lebih mudah merosot terutama selepas putus haid. Selain itu, jangka hayat wanita lebih lama berbanding lelaki.
     
    “Pereputan tulang berlaku lebih cepat dari dalam. Justeru, pengambilan kalsium harus ditingkatkan sejak muda. Dalam satu kajian, pengambilan kalsium di kalangan orang Malaysia adalah antara 300 hingga 500 miligram (mg) sehari, yang mana tidak mencukupi,” katanya.

    Dalam satu kempen imbasan tulang yang dilakukan di seluruh negara oleh Fonterra Brands, satu daripada setiap dua wanita yang berusia 50 tahun ke atas berhadapan dengan risiko tinggi masalah kesihatan tulang.
    Pengurus Penyelidik Nutrisi, Fonterra Brands, Aaron Lambert, berkata daripada imbasan rawak di seluruh negara didapati 50 peratus wanita yang putus haid berisiko tinggi dan perlu mengambil langkah pencegahan untuk mengurangkan risiko tulang lemah.

    Simptom patah tulang sendi pinggul
    a) Terlalu sakit di pinggul atau pangkal paha
    b) Rasa tegang, lebam dan bengkak di kawasan pinggul
    c) Kaki pendek sebelah

    Langkah pencegahan
    Ada banyak cara untuk mencegah patah tulang sendi pinggul. Yang paling penting dan perlu diberi keutamaan ialah lakukan usaha mencegah masalah rapuh tulang (osteoporosis) terlebih dahulu iaitu mengambil lebih banyak kalsium dan vitamin D. Minum susu dan makan makanan yang tinggi kalsium selain susu seperti keju, yogurt dan sayur-sayuran hijau. Di pasaran, ada banyak susu antaranya susu untuk nutrisi tulang, contoh Anlene.

    INFO: Faktor risiko
  • Lanjut usia
  • Keadaan kesihatan yang kronik
  • Jantina (perempuan lebih berisiko)
  • Genetik
  • Kurang kalsium dan vitamin D
  • Menghisap rokok dan minum alkohol

  • ###########################################################
    Ok..dah bacakan artikel ini, bagi yang ada masalah seperti di atas, perlulah mengambil tindakan awal supaya tidak timbuk masalah di kemudian hari.

    Antara ikhtiar yang boleh kita lakukan ialah dengan mengambil Ostematrix dalam kehidupan kita seharian. Ia adalah alternative kepada sesiapa yang ada masalah untuk minum susu. Memadai 4biji ostematrix sebelum tidur...malah membantu dirimu tidur dengan lebih nyenyak sepanjang malam serta segar di pagi hari.

    Kajian dibuktikan secara kilinikal & biovailabiliti menunjukkan kalsium Ostematrix diserap sepenuhnya selepas 12 jam pengambilan.


    Mai kita rebut peluang sempena promosi ostematrix ini...Saya juga amat meminati ostematrix..sepanjang kehamilan, saya jarang cramp kaki..Syukur Alhamdulillah...
    Jangan segan-segan ya...


    Hubungi saya di sini:
    PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
      Sms/Whatsapp : 012-6874142
    Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/

    Ancaman Tulang Reput @ Osteoperosis


    Ancaman Tulang Reput

    KEBANYAKAN wanita Malaysia hanya mendapat 50 peratus keperluan kalsium harian mereka. Penemuan fakta terbaru itu diperoleh daripada kajian bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan University of Otago, New Zealand.

    Berdasarkan fakta itu antara perkara yang membimbangkan ialah kekurangan kalsium mungkin mengakibatkan tulang rapuh atau osteoporosis.

    Hakikatnya, pengambilan kalsium secara optimum adalah penting untuk mengekalkan kesihatan tulang kerana tulang seseorang itu mengalami kemerosotan berterusan bermula seawal usia 30-an. Justeru, penjagaan kesihatan tulang perlu dimulakan dari awal lagi dan adalah penting supaya semua masyarakat Malaysia menjalankan pemeriksaan kesihatan tulang bagi mencegah osteoporosis.

    Sebagai galakan kepada orang ramai supaya memeriksa kesihatan tulang mereka, rangkaian produk tenusu yang dirumus khas untuk kesihatan tulang, Anlene menganjurkan kempen, Dengar Tulang Anda dan dilancarkan di pusat beli-belah Sunway Pyramid, baru-baru ini.

    Pelancaran kempen itu disempurnakan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan, Datuk Seri Dr Mohd Nasir Mohd Ashraf. Kempen yang juga program perkhidmatan komuniti itu dibawakan oleh Fonterra Brands Malaysia dan antara tujuannya ialah mendidik rakyat di negara ini mengenai pentingnya penjagaan kesihatan tulang mereka.

    Pengarah Urusan Fonterra Brands Sdn Bhd, John Mckay, berkata kesihatan tulang yang kurang baik adalah isu kesihatan serius dan perlu ditangani dari sekarang, lebih-lebih lagi kajian menunjukkan, kesan akibat osteoporosis akan meningkat di Asia, manakala menjelang 2050 dijangkakan lebih 50 peratus daripada keretakan tulang pinggul akan berlaku di rantau ini.

    Mckay berkata, apa yang lebih membimbangkan osteoporosis adalah penyakit yang senyap dan serius. Kebanyakan orang tidak menyedari mengenainya sehingga individu berkenaan mengalami keretakan tulang.

    “Osteoporosis adalah penyakit yang boleh dicegah, tetapi tidak boleh diubati. Oleh itu penjagaan kesihatan tulang perlu dimulakan dari awal lagi,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran kempen berkenaan.

    Kempen yang turut disokong oleh Kementerian Kesihatan itu turut menawarkan pemeriksaan kesihatan tulang yang akan dapat memberitahu tahap kesihatan tulang seseorang. Cara pemeriksaan kesihatan tulang ditawarkan adalah mudah dan pantas melalui pengimbasan ultra bunyi pada tulang tumit serta hanya mengambil masa dua minit serta tidak menyakitkan.

    Selepas pengimbasan, pakar pemakanan memberikan nasihat mengenai keputusan ujian dan cara pemakanan yang betul serta pengamalan gaya hidup untuk memastikan tulang sentiasa kuat.

    Mckay berkata, melalui kempen itu rakyat Malaysia diingatkan supaya membekalkan nutrisi penting bagi kesihatan tulang kerana tulang terdiri daripada tisu-tisu hidup yang mengalami kemerosotan dan penumbuhan semula. Semua individu berisiko

    mendapat osteoporosis, apatah lagi jika mereka mengamalkan gaya hidup kurang sihat.

    Malah, pakar kesihatan kini mengklasifikasikan osteoporosis sebagai epidemik global yang mengancam semua orang, terutama warga emas di seluruh dunia dengan kadar kelaziman satu kes bagi setiap tiga wanita dan setiap lapan lelaki. Ini bermakna, di kalangan lapan lelaki, seorang akan mendapat masalah osteoporosis.

    Sumber: Berita Harian
     
     

    Ostematrix Sebelum titon....ZzZzZzz.... dan pagi cari tandas....

    Nak tidur yang nyenyak sepanjang malam?
     dan pagi-pagi bagaikan jam loceng.... signal dari perut nak ke tandas?..
    Cubalah ostematrix..anda pasti tidak akan menyesal..^_^

    Malah sentiasa senyum..kerana mendapat tidur yang berkualiti dan sentiasa segar di awal pagi...

    Pluss++++ mendapat usus yang sihat, kerana sistem perkumuhan berjalan dengan lancar!!!!!!!
    Mari kita baca..Oste ni sesuai untuk siapa ya?

    Pasti ianya sesuai untuk
    ~Ibu Hamil (dapat elak kejang urat@cramp awal pagi)
    ~Ibu yang menyusukan anak ( sesuai untuk semua termasuk ibu yang ada SLE)
    ~Wanita yang pernah beranak/bersalin/Ceaser

    ~Mereka yang mempunyai alahan tenusu
    ~ Mereka yang selalu mengalami sakit-sakit kaki, sakit sendi, bisa di patak kaki,kebas @ terasa seperti kaki dicucuk-cucuk jarum...

    ~ Mereka yang mudah mengalami keletihan dan lesu awal pagi

    ~Mereka yang sedang mengalami fisioterapi
    ~Mereka yang mengalami masalah pecah tumit kaki dan rekahan kaki.

    ~Mereka yang mengalami PMS yang kronik pada setiap awal bulan...




    Jadi..jika anda ada mengalami simtom ini, jangan tunggu lagi..ikhtiar dengan suplemen Ostematrix...
    Kita Berikhtiar, Allah yang menyembuhkan.

    Jadi tunggu apa lagi, dapatkan info atau boleh order terus sempena offer OsteMatrix bulan ni! Harga pasaran 120biji RM61.00. Harga offer? Lagi mampu milik! Mai sms/whatsApp Arma untuk harga kasih sayang.

     Hubungi saya di sini:
    PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
    Whatsapp : 012-6874142
    Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/



    01 February 2015

    Promosi Febuari 2015


    Assalammualaikum wth...
    Alhamdulillah bulan Feb ini juga adalah bulan promosi berganda...


    Pasti ramai yang menunggu di luar sana..apakah promosi pada bulan ini...
    mai Arma kongsikan poster rasmi dari pihak Shaklee Malaysia...




    Tadaa...nin dia...bagi ibu-ibu hamil, berpantang, menyusukan anak, ada masalah sendi, untuk kesihatan optimum, memang bulan yang sangat menjimatkan lah. Bagi borong, sementara promosi ni kan?

     
     Hubungi saya di sini:
    PM : https://www.facebook.com/preciousInsyirah
    Whatsapp : 012-6874142
    Blog : http://preciousinsyirah.blogspot.com/





    Google+ Followers

    Testimoni Shaklee

     

    Shaklee Different

    Shaklee Different

    Ziarah Blogku