Social Icons

23 April 2012

Info: Persekitaran Bising Punca Anak Lambat Bercakap


Bila si kecil anda memerlukan masa lebih lama untuk bercakap, ia mungkin dipengaruhi oleh faktor persekitaran yang bising seperti suara dari TV terlalu kuat atau suasana di nurseri agak bising menyebabkan dia lambat bercakap.

Ia disebabkan anak tidak mendengar apa yang diperkatakan dalam keadaan bising tersebut kecuali apa yang dituturkannya itu lebih kuat dari kebisingan di persekitarannya. Kajian yang dilakukan oleh pakar dari University Maryland ke atas 100 bayi kecil berusia 5, 9 dan 13 bulan untuk melihat bagaimana reaksi bayi terhadap suara seorang wanita yang memanggil nama mereka atau nama yang tidak dikenali dalam suasana bising tersebut.

Hasilnya bayi memberi perhatian lebih lama bila nama mereka dipanggil ketika suara tersebut lebih kuat dibandingkan kebisingan persekitaran. Bagi bayi berusia 5 bulan, mereka hanya memberi perhatian bila suara memanggil nama mereka sama dengan bunyi muzik romantis yang sering dipasangkan di restoren. Bila suasana persekitaran 2 kali ganda bising bayi ini tidak boleh mencapai tindak balas.

Apabila usia mencapai 13 bulan, anak sudah boleh membezakan suara yang memanggil namanya dengan kebisingan di persekitarannya. Jelasnya jika si kecil menghabiskan banyak waktu di persekitaran bising akan menyebabkannya lambat bercakap.

Kredit : Kak Engku

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Testimoni Shaklee

 

Shaklee Different

Shaklee Different

Ziarah Blogku